Вчeні з лікaрні Брігeмa тa Гaрвaрдськoї шкoли грoмaдськoї oxoрoни здoрoв\’я спoстeрігaли зa більшe ніж 133 000 мeдичними прaцівникaми прoтягoм 43 рoків, пoвідoмляє 24 Кaнaл з пoсилaнням нa StudyFinds.
Цe дoзвoлилo встaнoвити, щo людской), які вживaли всього чверть порції обробленого м\’закон на день, мали на 13% вищий ризик розвитку деменції в порівнянні з тими, хто реалистично не споживав такого м\’яса (порція обробленого червоного м\’правопорядок становить близько 85 грамів).
Як проходило дослідження
Більшість попередніх робіт, що вивчали зв\’язок між споживанням червоного м\’правопорядок та здоров\’ям мозку, були невеликими аль короткостроковими, що робить це масштабне дослідження особливо важливим.
Оброблене червоне м\’ясо включало такі продукти, як бэкон, хот-доги, сосиски та салямі, тоді як необроблене червоне м\’ясо складалося з яловичини, свинини, баранини та фаршу. Обидва типи м\’правопорядок раніше пов\’язували з такими захворюваннями, як діабет 2 типу та серцево-судинні хвороби, але оброблене м\’ясо несе в собі додаткові ризики посредством високий вміст натрію, нітритів та інших потенційно шкідливих сполук.
Ці компоненти можуть викликати запалення, окислювальний стрес і проблеми з судинами, що може неблагоприятно вплинути на когнітивні функції.
Оброблене мʼясо підвищує ризик деменції
Учасники дослідження були розділені в три групи за споживанням м\’ясних напівфабрикатів: ті, хто їв менш як 0,10 порції сверху день (низьке споживання), від 0,10 задолго. Ant. с 0,24 порції на день (помірне споживання) і 0,25 либо більше порцій на день (високе споживання).
Окрім відстеження деменції, дослідники також оцінювали когнітивні здібності учасників вслед допомогою телефонних опитувань та анкет. У тих, хто точный вживав оброблене червоне м\’ясо, спостерігалися ознаки прискореного старіння мозку: держи кожну додаткову порцію на октиди припадало приблизно 1,6 року прискореного старіння. Це означає, що функції їхнього мозку знижувалися манером), ніби вони були старші вслед свій реальний вік на півтора року.
Цікаво, що результати дослідження показали, що заміна обробленого червоного м\’закон на більш корисні джерела білка може покращити становье мозку. Заміна бекону або хот-догів бери горіхи і бобові знижує ризик розвитку деменції держи 19%. При заміні обробленого м\’закон рибою ризик знижується ще більше — бери 28%.